De uitdaging

De huidige BIM-/data-omgeving kan perfect ingezet worden om op een gestructureerde manier aspecten van circulair bouwen (zoals LCA-berekeningen, materiaalpaspoorten en gebouwpaspoorten) te faciliteren en het delen van de nodige informatie-uitwisseling te automatiseren. Om tot dat punt te geraken moeten een aantal knelpunten op het vlak van data-uitwisseling geregeld worden met een duidelijk referentiekader en afsprakenstelsel. Dat moet uiteindelijk leiden tot één cruciaal overkoepelend aspect doorheen heel de keten en life cyclus: het gebruik van betrouwbare, interoperabele data en applicaties die daarvan gebruik maken en de stakeholders zullen assisteren in het maken van optimale beslissingen, keuzes en processen om circulaire bouwproject te realiseren.

Het afsprakenstelsel/protocol dat in dit onderzoek wordt ontwikkeld is open-source zodat iedereen die dat wil, het ook kan implementeren.

Het living lab

Digital4CircularConstruction pakt die digitale knelpunten aan door een duidelijk afsprakenstelsel op te stellen, en toe te passen op een reeks voorbeeldprojecten aan de hand van enkele sprekende circulaire use-cases. Daarnaast viseert het project ook een lange termijnwerking door de afspraken en ervaringen te borgen in referentiedocumenten en het duurzame beheer te waarborgen via een nieuwe organisatie “the Open Digital World”, een samenwerking van een reeks structurele bouwpartners waaronder Buildwise, Techlink en Embuild Vlaanderen.

Wie voert dit living lab uit?

Dit living lab is een samenwerking tussen Buildwise, D-Studio, Wienerberger, NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen), Embuild Vlaanderen, Bimplan en Techlink.