Rebecca Meuleman - Product Manager projects - Wienerberger

Circulair bouwen zien wij binnen Wienerberger als een middel om het gebouwenbestand en onze productie te gaan verduurzamen.

Rebecca Meuleman: Om circulair te gaan bouwen zullen we gebruik moeten maken van gestandaardiseerde, digitale processen.

Circulair bouwen is eigenlijk tweeledig. Enerzijds heb je urban mining. Afval wordt terug grondstof en anderzijds heb je de nood aan veranderend gericht bouwen.

Echter, zo ver is de bouw zeker nog niet. Daarvoor dienen heel wat processen aangepast te worden.

Om circulair te gaan bouwen zullen we gebruik moeten maken van gestandaardiseerde, digitale processen.

En ook wij als Wienerberger beseffen dat wij deel uitmaken van deze bouwprocessen.

Daarom zetten wij echt heel sterk in op duurzaamheid, circulariteit en urban mining binnen onze productie maar daarnaast willen wij ook allerlei andere initiatieven die toekomstgericht bouwen bewerkstelligen verder helpen ondersteunen.

De digitalisering speelt hierin een sleutelrol. Data is hierbij heel belangrijk en ook BIM speelt een steeds grotere rol in het kader van circulair bouwen.

De “I” van BIM staat er niet voor niets.

Informatie en data zijn onontbeerlijk om berekeningen of analyses uit te voeren. We hebben data nodig voor duurzaamheidsanalyses, voor bouwwerkpaspoorten, voor het hergebruik van materialen, enz.

Wienerberger wil dan ook alles op alles zetten om de relevante data op een correcte en betrouwbare manier ter beschikking te stellen om deze doelstellingen te kunnen realiseren.

Ook ketensamenwerking wordt steeds belangrijker. We moeten processen hanteren die voor iedereen toegankelijk zijn en daarvoor moeten er duidelijke protocollen gedefinieerd worden. Bovendien kan een protocol ook innovaties stimuleren, maar dan is het ook wel heel belangrijk dat alle actoren dat protocol onderschrijven en ook overheden hierin meegaan. De protocollen mogen geen doel op zich zijn maar een middel om circulair te gaan bouwen.

Ontdek de andere getuigenissen